
Imatge: Documental “Algo más que una pasión” @Sensacine
L’any 1914 es va disputar el primer partit registrat entre dos equips femenins “Giralda” i “Montserrat” al Camp de l’Espanyol. Un partit de caràcter benèfic en què els seus beneficis es van destinar a la Federació Femenina contra la Tuberculosi.
En l’època de guerra i postguerra l’esport femení va ser gairebé inexistent.
Al llarg dels anys la pràctica futbolística femenina es reduïa a actuacions puntuals de festivals esportius de caràcter benèfic o activitats de festa major.
Durant la segona meitat dels anys seixanta Espanya es va contagiar del que succeïa a altres països d’Europa i Sud-amèrica amb el futbol femení. Però no va ser fins als anys 70 que es van començar a fundar els primers clubs a Espanya: Sizam Paloma de Madrid, Racing de València i la Peña Femenina Barcelona Aquest darrer equip va ser la llavor inicial de l’actual femení del Futbol Club Barcelona.
A Catalunya el futbol femení va tenir més desenvolupament i repercussió, gràcies al suport d’alguns clubs professionals.
Durant la dècada dels 70, van sorgir de manera exponencial més de 300 nous clubs repartits per tota la península: Sondika (Vizcaia), Karbó (Galicia) , Isla Cristina de Huelva, Oroquieta Villaverde (Madrid), entre d’altres.
La majoria de clubs compartien el problema principal: la manca d’ajuts econòmics per sustentar la competició dels seus equips.
Font: fragment del documental “Algo más que una pasión” de La Perla Films @PilarAguilarCarrasco
El futbol femení va haver de sobreviure amb aportacions privades i patrocinadors.
El futbol femení s’ha de buscar la vida, els emprenedors del futbol femení van haver d’assumir costos i problemes econòmics, ja que aquest era deficitari.
En part gràcies a les Federacions Territorials que organitzaven campionats i dels mateixos clubs que a través de les famílies s’ho pagaven tot, perquè de la Federació poques ajudes es rebien històricament.
Finalment al desembre de l’any 1980 es va aconseguir el merescut reconeixement i legalització del Futbol Femení dins de la Real Federación Española de Futbol.
A partir d’aquest moment es comencen a disputar competicions oficials sota el paraigues de la Federació de Futbol.
En l’àmbit de clubs en l’època del President Daniel Sánchez Llibre van recolzar molt al femení i l’Espanyol va ser el 1r club a Espanya on el futbol femení va ser professional.
Al Futbol Club Barcelona la professionalització va arribar l’any 2015.
Al mateix temps, la Lliga espanyola femenina és des de fa un parell d’anys professional amb l’entrada del patrocinador de La Lliga Iberdrola i en que retransmeten cada jornada els partits per televisió.
La temporada 2017-2018 és la 1a en què la travessa de futbol inclou un partit de futbol femení.
Gràcies per enllaçar a l”article que vaig escriure. Crec que encara hi ha molt per descobrir al mon del futbol femení a Barcelona i Catalunya.
M'agradaLiked by 1 person